Geplaatst op 13 juni 2024
Verschil hefschuifpui en schuifpui

Verschil hefschuifpui en schuifpui

Wat is eigenlijk het verschil tussen een hefschuifpui en een schuifpui? En wat kunt u beter aanschaffen in welke situatie: een schuifpui of hefschuifpui? Dat zijn vragen die klanten wekelijks aan ons stellen. In deze blog geven we daarom antwoord op die vragen en helpen we alle onduidelijkheden de wereld uit!

Mechanisch verschil hefschuifpui en schuifpui

Het grote verschil tussen een hefschuifpui en een schuifpui zit ‘m in het mechanisme achter de producten. De beide namen verraden subtiel het verschil al. Het mechanisme van een hefschuifpui maakt gebruik van een hefboomeffect – het effect waarbij een relatief kleine kracht een grotere kracht in werking zet door middel van een hefboom. Een hefschuifpui brengt dat effect als volgt in de praktijk.

Door de hendel van een hefschuifpui simpelweg omhoog te draaien, tilt u de zware deur op. Doordat de afstand tussen de rail en de deur iets vergroot, vermindert de wrijving. Nu kunt u de hefschuifpui horizontaal schuiven, zover als u wilt. Wilt u de deur weer vastzetten? Dan draait u de hendel weer naar beneden. De deur belandt weer in de rails.

Een schuifpui is vele malen lichter dan een hefschuifpui. Daardoor kunt u deze (zonder hefboom of hendel) eenvoudig horizontaal schuiven door aan het handvat te trekken of te duwen. Er zit geen verschil tussen een hefschuifpui en een schuifpui in het voortbewegen van de deuren – deze glijden beide over een rails. Ook een schuifpui kunt u overal op de rails laten staan om de gewenste opening te creëren. U kunt de schuifpui echter niet ‘vastzetten’, zoals bij een hefschuifpui.

Hieronder vind je visueel nog eens het verschil tussen een hefschuifpui (links) en een schuifpui (rechts).

Verschil hefschuifpui en schuifpui

Welke moet ik kiezen: schuifpui of hefschuifpui?

U vraagt zich misschien af of u beter een schuifpui of hefschuifpui kan aanschaffen. Om die vraag te beantwoorden duiken we in specificaties van beide puien.

Een hefschuifpui heeft een grotere kader- en vleugeldiepte (resp. 125 mm en 55 mm) dan een schuifpui (resp. 100 mm en 45 mm). Dat maakt niet alleen dat een hefschuifpui veel robuuster oogt, maar ook dat er een grotere glasdikte in past. Het verschil tussen een hefschuifpui en een schuifpui in maximale glasdikte is groot: 36 mm tegenover 8,75 mm. U kunt zich voorstellen dat een hefschuifpui veel betere isolatie biedt. Andere voordelen van een hefschuifpui ten opzichte van een schuifpui zijn:

  • Veiligheid. Een hefschuifpui is op meerdere punten vergrendeld en beschikt over dikker glas. Een hefschuifpui is zodoende beter beveiligd tegen inbraak.
  • Duurzaamheid. Houd bij de keuze tussen een schuifpui of hefschuifpui rekening met materiaalopbouw. Een hefschuifpui bestaat uit steviger en kwalitatief hoogwaardiger materiaal en gaat daarom vaak langer mee. Een hefschuifpui vereist bovendien minder onderhoud.
  • Esthetiek. Een hefschuifpui oogt over het algemeen chiquer, robuuster en moderner dan een schuifpui. De meeste van onze klanten vinden een hefschuifpui esthetisch beter ogen.
  • Isolatie. Zoals vermeld heeft een hefschuifpui een veel beter isolerende werking – zowel thermisch (temperatuur) als akoestisch (geluid).

Het verschil hefschuifpui schuifpui in acht nemende, kunnen we niet anders concluderen dan dat een hefschuifpui in alle opzichten een betere optie is, wanneer u moet kiezen tussen een schuifpui of hefschuifpui. Dat ziet u echter ook terug in het prijskaartje. Over het algemeen wordt een schuifpui vaker gebruikt als de opening van een veranda naar buiten (en vice versa). Een hefschuifpui dient vaker als opening van een woning naar buiten (of naar de veranda) en vice versa.

Offerte aanvragen voor schuifpui of hefschuifpui

EG Veranda biedt zowel schuifpuien als hefschuifpuien van de beste kwaliteit. We komen ze bovendien – indien gewenst – zelf bij u thuis installeren. Onze schuifpuien zijn er vanaf €1395,- en onze hefschuifpuien vanaf €2595,-. Vraag direct een offerte aan bij EG Veranda.

Heeft u toch nog vragen over het verschil tussen een hefschuifpui en een schuifpui? Neem dan gerust contact met ons op. We leggen het graag in detail uit!

x

Showroom Zomeractie!

Kom nu naar onze showroom in Venlo, bestel uw volledige veranda en ontvang een gratis tuinset t.w.v. € 1.000,-!

Bekijk de actie!